37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans sunnuntaina Roostersin puntariin

18.05.2016 klo 14:33

Anders Trojans aloitti kautensa viime perjantaina selvällä voitolla Vantaan TAFTista, mutta sunnuntaina turkulaiset joutuvat huomattavasti kovemman paikan eteen, kun se kohtaa vieraskentällä neljä perättäistä Suomen mestaruutta voittanut Helsinki Roostersin. Helsinkiläisille ottelu on runkosarjan avausottelu, mutta Roostersilla on pelikokemusta jo keväältä Swarco Raidersia vastaan käydystä ottelusta.

Trojans otti vakuuttavan 57–15 voiton Vantaan TAFTista. Ottelun tulos ei ollut suoranainen jättiyllätys, mutta piste-ero oli ehkä odotettua suurempi. Roosters tulee olemaan huomattavasti kovempi pähkinä purtavaksi. Esimakua Roostersin tasosta saatiin, kun helsinkiläiset onnistuivat pysymään hyvin eurooppalaisen huippujoukkueen Swarco Raidersin vauhdissa kevään harjoitusottelussa. Raiders voitti, mutta odotettua pienemmin numeroin 37–21.

Trojans valmiina haastamaan Roostersin

TAFTia vastaan turkulaiset peluuttivat ottelussa molempia pelinrakentajiaan ja importeista varsinkin Roman Runner oli erinomaisessa iskussa tehden kolme maalia. Kotimaisista laitahyökkääjistä Markus Häkli onnistui maalinteossa kahdesti. Simo Suurkuukka ei avausottelussa ollut heittojen kohteena, mutta hän väläytti juoksunopeuttaan potkunpalauttajana. Kun vielä Aappo Saloranta ja Tuomas Mankki pääsevät mukaan, on ilma sakeana ahnaita käsipareja valmiina poimimaan Miro Kadmiryn tai Sebastian Berndtssonin troposfääriin sinkoamia nahkasoikioita.

<iKuljetusliike Chris Douglas huolehtii Trojansin maaliikenteestä.


Keskushyökkääjistä Chris Douglas ja Miko Ylikoski saivat molemmat TAFTia vastaan maalitilinsä auki. Douglas sai nopeasti juonesta kiinni ja tulee varmasti olemaan mielenkiintoinen seurattava. Hyökkäyksen linja toimi mallikkaasti, vaikka yksi tärkeä osa siitä palapelistä, Karri Kuuttila, olikin kokoonpanosta pois. Roostersin pass rush tulee kuitenkin olemaan kovempi pala purtavaksi ja tässä voi olla yksi ottelun ratkaisupaikoista. Pystyykö Trojansin linja antamaan pelinrakentajalle riittävästi aikaa?

<iÄlä anna leppoisan ulkonäön hämätä. Nämä veijarit ovat aseistamattomanakin vaarallisia.


Trojansin puolustus esitti varsin valmiita otteita pitäen etenkin vantaalaisten juoksujaardit minimissä. Linja oli tiivis ja tukimiesosasto Sami Toivosen johdolla tyrehdytti TAFTin etenemiset muutamaan jaardiin. Viime kaudella loukkaantumista kärsinyt takakenttä on täksi kaudeksi vahvistunut, sillä Trojans voi marssittaa heittopuolustukseen kovien kotimaisten Seikko Vennelän ja Ville-Valtteri Suojasen lisäksi Roman Runnerin ja Cameron Guptonin. Toisaalta Mikael Reposen loukkaantuminen juuri kauden kynnyksellä kaventaa rosterin syvyyttä tällä osa-alueella.

<iTrojansin Seikko Vennelä ei hevillä jää sivustakatsojan rooliin.


Roosters on kova kaikilla osa-alueilla

Roosters on kiistattomasti Suomen ammattimaisin jenkkifutisorganisaatio. Sillä on huippuvalmennus, laaja rosteri ja hyvät resurssit. Siihen kun lisää menestyksen tuoman itseluottamuksen, tuloksena on paketti, jonka päihittäminen vaatii kaikkien palasten loksahtamista kohdalleen. Juuri sen vuoksi Roostersin kohtaaminen on aina jännittävä ja odotettu tapaus.

Roosters lähti kauteen hakemalla harjoitusvastustajansa ulkomailta. Yhteinen leiri Tyresö Royal Crownsin kanssa sekä taistelu Tirolista eli ottelu Swarco Raidersia vastaan olivat varmasti oivia mittareita, joiden avulla valmennus sai paljon tärkeää dataa ennen kotimaisen kauden alkua. Hyvien asioiden lisäksi tuli myös huonoa, sillä puolustuksen linjasta Victor Sarven kausi päättyi Innsbruckissa saatuun vammaan.

<iTrojans ja Roosters kohtaavat sunnuntaina jo 56. kerran.


Pelinrakentajana jatkaa viime kaudella kesken kauden mukaan tullut Micah Brown, joka tänä vuonna kuuluu jenkkikiintiöön tämän menetettyä Iso-Britanian kansalaisuutensa. Keskushyökkääjänä nähdään edelleenkin Jaycen Spears, joka on keskeinen palikka Roostersin menestyksessä viime vuosina. Laitahyökkääjäkaartista on pakko mainita Kimi Linnainmaa, joka on monesti ollut kaatamassa Trojansia, mutta nuoria ja nälkäisiä kiinniottajia tulee hänen vanavedessään useita, kuten esimerkiksi Robin Drockila. Myös Bernard Luster on syytä pitää tarkasti vartioinnissa. Hyökkäyksen linja on nuori, mutta ei missään nimessä kokematon. Lisäksi linjalla on henkisenä johtajanaan konkari Iiro Luoto.

<iKimi Linnainmaa on pilannut turkulaisten illan monta kertaa.


Puolustus ei kalpene hyökkäykselle, sillä syvyyttä riittää sielläkin. Linjassa mm. Aleksi Aitala ja Aleksi Kriivarinmäki ovat monille tuttuja nimiä. Tukimiesosastolla Sebastian Karbin, Niko Kuikka ja Santtu Äyräväinen ovat portinvartijoina heti linjan takana ja takakentälle Roostersilla on juoksuttaa peräti viisi maajoukkuetason pelaajaa sekä jenkkivahvistus.

Valmennus on sekin laatutavaraa. Päävalmentaja Juha Hakala, hyökkäyksen koordinaattori Jens Holmström ja puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen muodostavat esikuntineen kivenkovan tiimin, jolla on taktista osaamista vaikka muille jakaa.

Mikä ratkaisee ottelun?

Sunnuntain kamppailussa voiton ratkaisevat tekijät eivät yllätä. Trojansin täytyy saada pidettyä Jaycen Spears kaksinumeroisissa jaardimäärissä, mikä pakottaa Roostersin hakemaan tulosta heittämällä palloa Trojansin vahvalle takakentälle. Samalla on kuitenkin syytä varoa Micah Brownin omia juoksuja, jotka viime vuoden välieräottelussa olivat yksi Roostersin suurimmista aseista. Tuolloin Spears eteni vain 75 jaardia, mutta kun Brown kipitti reilusti yli sata, oli lopputulos turkulaisittain huono.

<iJaycen Spears on merkitty mies. Hei, sehän rimmaa! Yhtä kaikki, Trojansin täytyy laittaa stoppi tälle kaverille.


Hyökkäyspuolella Trojans voi pitää kentällä amerikkalaista sekä keskushyökkääjän että laitahyökkääjän pelipaikalla, mikä saattaa antaa hieman lisätilaa sekä juoksu- että heittopeleille. Kun molemmissa on merkittävä uhka, ei puolustus voi panostaa vain toisen poissulkemiseen.

Kaikki tämä kulminoituu tietysti viime kädessä linjapelaamiseen. Pelinrakentajat seisovat ja kaatuvat sen myötä, miten hyvin linja pystyy antamaan heille aikaa operointiin. Vastaavasti puolustuksen linjan pitää pystyä luomaan painetta pelinrakentajalle ja tukkia keskushyökkääjältä etenemisen mahdollistavat aukot.

Päävalmentaja Mikko Virolainen kommentoi tulevaa vastustajaa seuraavasti:

- Vastaan tulee erittäin valmis ja hyvin valmennettu joukkue. Vaikka myös Roostersilla on muutamia poissaoloja niin materiaalin leveys takaa sen, että taso ei juurikaan laske. Roostersin hyökkäyksellä riittää ratkaisijoita monella pelipaikalla. Joukkue on varsin pelinopea ja heillä on hyvät ulkomaanavut, joiden tekemiseen on helppo tukeutua. Usein ennakkomaininnoissa unohdetaan Hiski Kuuselan hyökkäyksen linja. Roostersilla linjan tekeminen on ollut vuodesta toiseen erittäin laadukasta. Viisikon yhteispeli toimii parhaimmillaan ärsyttävän hyvin.

Entä odotukset oman joukkueen pelistä ja ketkä ovat mielestäsi Trojansin avainpelaajia?

Odotan, että pelimme on nousujohteista eli pelaamme ehjemmän ottelun kuin avauskierroksella. Meidän on onnistuttava nimenomaan joukkueena molemmilla puolilla palloa. Roostersia vastaan ei yksittäisen pelaajan onnistuminen riitä, vaan koko joukkueen tekemisen pitää olla oman taitotason ylärajoilla. Pallonmenetykset on minimoitava, sillä niistä Roosters ratkaisee armottomasti.

Mikä osa-alue tulee olemaan ratkaisevassa asemassa?

- Veikkaan, että erikoisjoukkueet nousevat tässä ottelussa ratkaisevaan asemaan. Toivottavasti ottelun ratkaisu venyy neljännen neljänneksen viime minuuteille, jolloin katsotaan kenellä pokka kestää parhaiten.

Kari Toivonen