37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Trojans sai Vaahteraliigakaudelleen erinomaisen startin

14.05.2016 klo 01:17

Vantaalla kauniissa kevätsäässä pelattu Vaahteraliigan avausottelu ei jättänyt katsojille epäselvyyttä siitä, kumpi joukkueista oli tällä kertaa parempi, sillä vierasjoukkue Anders Trojans oli koko kamppailun ajan selvästi niskan päällä. TAFT pääsi toisen neljänneksen lopulla 13 pisteen päähän, mutta Trojans kuittasi kavennuksen vain 14 sekuntia myöhemmin, eikä enää katsellut taustapeileihin. Lopputulos Vantaalla 15–57 (7–26).

Anders Trojans aloitti ottelun hyökkäävänä osapuolena ja jo ensimmäinen hyökkäysvuoro toi tulostaulun hoitajalle hommia. Pelinrakentajana aloittanut Miro Kadmiry löysi lyhyellä heitolla kentän keskeltä jo viime kaudelta tutun kohteen eli Roman Runnerin, joka koppasi karkin ja pinkoi pallon maalialueelle. Joni Malka napautti lisäpisteen haarukkaan ja vieraat siirtyivät 7–0 johtoon.

TAFTin pelinrakentajana toimi valmentaja Stephen Stokes, sillä Cole Webb saapuu maahan vasta tiistaina. Vantaalaiset eivät saaneet palloa liikutettua tarpeeksi, jotta hyökkäysvuoro olisi pysynyt elossa, mutta Trojanskin sössi kaksi seuraavaa vuoroaan rähmäämällä pallon molemmilla kerroilla sinipaitaisen pelaajan ulottuville. TAFT ei kuitenkaan pystynyt kapitalisoimaan tarjottuja tilaisuuksia. Trojans sen sijaan oppi pitämään pallosta parempaa huolta, ja seuraava maali merkittiin turkulaisten sarakkeeseen. Keskushyökkääjä Chris Douglas pääsi juonesta kiinni ja juoksi yhä pidempiä siivuja ja kun maalialue viimein tuli vastaan, pääsi Douglas tuulettamaan ensimmäistä Suomen maaperällä tehtyä maalia. Lisäpistepotkun tielle ehti ensiksi sinipaitainen vantaalainen joten taululle naksuteltiin lukemat 0–13.

<iChris Douglas pääsi maalien makuun heti ensimmäisessä ottelussaan.


TAFT ei päässyt pitelemään palloa hallussaan montakaan sekuntia, kun Trojansin Juha Yli-Arvela riisti pallon itselleen ja kipaisi nahkaovaalin päätyyn. Lisäpistepotku jäi tälläkin kertaa torsoksi ja ensimmäinen neljännes kirjattiin ottelupäytäkirjaan päättyneeksi lukemiin 0–19.

Toinen neljännes oli pitkän aikaa mitäänsanomatonta surffailua suuntaan ja toiseen, kunnes aivan neljänneksen lopussa tapahtumat alkoivat taas vyöryä. Trojans otti useamman perättäisen virheen ja hyökkäystä siirrettiin yhä lähemmäs omaa maalialuetta. Peliaikaa oli jäljellä enää 48 sekuntia ja moni odotti, että Trojans pelaa kellon pois juoksemalla. Turkulaisjoukkue päätti kuitenkin pelastautua ahdingosta pitkällä heittopelillä. Se johti kuitenkin ojasta allikkoon, sillä TAFTin Jani Luiro luki Kadmiryn aikeet oikein ja hivuttautui pallon lentoradan vastaanottavaan päähän. Pelivälineen poimittuaan Luiro ampaisi läpi kentän maalialueelle kaventaen tilanteeksi 6–19. Ero supistui vielä yhdellä pisteellä Andre Dahlmanin osuttua lisäpistepotkullaan pystypuiden väliin. Tilanne 7–19.

Trojans ei tästä tuntunut hätkähtävän, vaan iski kuitin tiskiin välittömästi. Simo Suurkuukka palautti Vantaan aloituspotkun aina TAFTin 14 jaardin linjalle asti. Sieltä Kadmiry tykitti pallon jälleen Roman Runnerille, joka teki illan toisen maalinsa. Joni Malkan onnistunut lisäpistepotku vei taas vierasjoukkueen 19 pisteen karkumatkalle. Enempää pisteitä ei ensimmäisellä puoliskolla tehty ja taukolukemina taululla loistivat 7–26.

<iRunner paitsi nimensä mukaisesti juoksi, myös koppasi mallikkaasti palloja.


Toiselle puoliskolle Trojans vaihtoi pelinrakentajaksi Sebastian Berndtssonin ja myös muilla pelipaikoilla suorittettiin kierrätystä. TAFT aloitti kuitenkin kolmannen neljänneksen pallon valtiaana, mutta ilman mainittavampaa tulosta. Stokes löysi muutaman kerran Cedric Johnsonin, mutta yritykset loppuivat kesken. Seuranneella Trojansin hyökkäysvuorolla Berndtsson vielä haki tuntumaa laitahyökkääjiinsä ja eteneminen pysähtyi TAFTin 32 jaardin tuntumaan. Kentälle marssitettiin kultajalka Joni Malka. Kun sentteri Tuomas Koivikko pyöräytti pallon nurmella odottavalle Miro Kadmirylle, aloitti Malka vauhtinsa ja sekuntia myöhemmin kenkä kohtasi pallon, joka suotuisan myötätuulen auttamana lensi kuin lensikin haarukan keskeltä ja vaakapuun yli. Pituutta kenttäpotkumaalille tuli yli 50 jaardia! Tilanne 7–29.

Malka oli iskussa ja useampikin aloituspotku päätyi takalaittomaksi eli päädystä yli, niin myös maalia seurannut aloituspotku. TAFT ei saanut kuponkejaan järjestykseen ja seuraavakin pistesuoritus merkittiin vierasjoukkueelle. Roman Runner teki illan kolmannen maalinsa tällä kertaa Sebastian Berndtssonin heitosta. Malka lisäsi omaa pistesaldoaan yhdellä onnistuneen lisäpisteen muodossa. 7–36.

<iTeemu Thorströmin oikein ajoitettu taklaus lähetti pallon ja Stephen Stokesin eri suuntiin.


Viimeiselle neljännekselle lähdettäessä Trojans oli jo vaihtanut lähes kaikilta pelipaikoilta avauskokoonpanon pelaajat vilttiin ja näin tarjoutui erinomaisia tilaisuuksia muillekin päästä loistamaan. Yksi isoja plussia nimensä perään varmasti saanut oli takamies Teemu Thorström, joka taklasi juuri oikeaan aikaan lentopotkua palauttamaan lähteneen Stephen Stokesin niin, että pallo erkani tämän tartuntaelimistä vapaille markkinoille. Sieltä sen bongasi Ilkka Koiranen, joka toi sen vain 10 jaardin päähän maalilinjasta. Markus Häkli taisteli koko alkuosan ottelusta pallojen koppaamisen kanssa, mutta löydettyään yhteisen sävelen alkoi tulosta tulla ja isosti. Illan kahdesta maalista ensimmäinen syntyi TAFTin rähmäystä seuranneesta pelistä Berndtssonin löydettyä Häklin kentän vasemmasta laidasta. Tuttuna tuuletuksena selkä jäntevälle kaarelle ja virtuaalisten henkselien venytykset. Onnistunut lisäpiste kasvatti eron jo lukemiin 7–43.

Eemeli Valkamo on myös pelaaja, joka on syytä nostaa erikseen esiin. Ensimmäisellä puoliskolla hän sai kerran kokeilla pallon kantamista Vaahteraliigatasolla. Silloin eteneminen pysähtyi kuin seinään, mutta viimeisellä neljänneksellä hän oli lähes pitelemätön veistellen peräjälkeen liki kymmenen jaardin siivuja. Hieno oli myöskin Jussi Veijulan showpainisäkitys, jossa Stokes lentää ilmojen halki tantereeseen päätyen suorastaan krusifiksiasentoon.

Vantaalaiset saivat hiukan lohtua seuraavan hyökkäysvuoron päätteeksi, kun muutaman edestakaisen rangaistuksen jälkeen Stokes pääsi pallon kanssa maalilinjan yli. Lisäpistepelissä Stokes löysi heitollaan Jani Luiron kahden pisteen arvoisesti.

<iMarkus Häkli punaiset taikahansikkaat alkoivat toimia ottelun toisella puoliskolla.


Trojans kuittasi takaiskun tekemällä pari maalia lisää omaan sarakkeeseen. Markus Häkli teki toisen maalinsa, joka oli lähes identtinen ensimmäisen kanssa ja Miko Ylikoski niittasi illan viimeisen maalin koppaamalla Bastin heiton ja juoksemalla siannahkan yli maaliviivan. Malka potkaisi molempiin lisäpisteet ja viilenevässä kevätillassa päästiin loppunumeroihin 15–57.

Trojans eteni ottelussa yhteensä 266 jaardia, mikä on aika vähän tehtyihin pisteisiin nähden varsinkin, kun TAFTkin pääsi 206 jaardiin. Trojansin kenttäasemat vain olivat niin hyviä, että maalialue tuli vastaan vähemmilläkin jaardeilla. Eteneminen jakautui tasaisesti heittoihin ja juoksuihin suhteella 136–130. TAFTin jaardeista leijonanosa tuli heittopeleistä. Trojansin puolustus oli juoksuja vastaan lähes hermeettisen tiivis sallien vain 39 jaardin etenemisen. Myös takakenttä teki hommansa kiitettävästi. Kaksi syötönkatkoa eikä oikeastaan yhtään isoa peliä vastustajalle kertoo siitä.

Ottelun parhaina palkittiin Trojansin Sami Toivonen, joka saalisti 9+3 taklausta sekä Taftilta Cedric Johnson, joka eteni heitoilla 89 jaardia ja potkujen palautuksilla 83 jaardia.

Ottelun tilastot.
Nelonen Pron highlights-video.

Trojansin seuraava ottelu on 22.5. pelattava Roosters–Trojans.

Kari Toivonen