37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Roosters Vaahteramaljaan, Trojansille pronssia.

06.09.2015 klo 20:42

Sunnuntaina Turussa sateisella yläkentällä pelatussa välieräottelussa Helsinki Roosters oli joka osa-alueella isäntäjoukkue Anders Trojansia edellä ja lunasti paikan loppuotteluun lukemin 33–10. Erityisesti Roostersin puolustus pelasi erinomaisen ottelun pitämällä Trojansin hyökkäyksen pihdeissään. Trojans kärsi useista avainpelaajien poissaoloista, jotka näkyivät joukkueen otteissa. Trojansin mitaliputki jatkui kuitenkin pronssimitalien muodossa.

Anders Trojans aloitti ottelun hermostuneesti menettämällä heti aloituspotkussa pallon vastustajalle. Kotijoukkueen onneksi pelissä oli virhe ja potku uusittiin. Turkulaisten hyökkäys ei kuitenkaan lähtenyt rullaamaan ja Trojans joutui turvautumaan lentopotkuun. Aloitussyöttö poukkoili pitkin nurmea ja vakituisen potkaisijan, Ville-Valtteri Suojasen oltua loukkaantuneena sivussa ottelusta, häntä tuurannut Kalle Kilickesen joutui jahtaamaan palloa syvälle omalle kenttäpuoliskolle. Roosters pääsi aloittamaan oman hyökkäysvuoronsa erinomaisista asemista, eikä jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Pelinrakentaja Micah Brown ratkaisi tilanteen itse omalla juoksullaan Trojansin 19 jaardin linjalta peippaillen kotijoukkueen puolustuksen läpi maalialueelle. Onni Juvonen onnistui lisäpistepotkussaan ja vierasjoukkue johti 7–0.

Roostersin maalin jälkeen tilanne tasaantui ja Trojansin puolustus nosti profiiliaan pysäyttämällä helsinkiläisten kaksi seuraavaa hyökkäysvuoroa. Mustapaitaisten isäntien hyökkäys sen sijaan ei löytänyt punaista lankaa. Keskushyökkääjä Rickey Stevens loukkasi varpaansa Butchers-ottelussa, eikä puuduttaminenkaan auttanut, joten Stevensin pallonkannot ottelussa jäivät muutamaan kokeiluun. Turkulaisten ehkä varmimman aseen puuttuminen ottelusta söi merkittävästi hyökkäyksen tehoja. Roostersin oli helppo odottaa pelinrakentaja Sean Sheltonin heittoja ja Trojansin vastaanottajat olivat usein vahvasti vartioituina. Sheltonin 47 heitosta vain 18 jäi laitahyökkääjien näppeihin, mikä kertoo paitsi sateisen sään vaikutuksesta, myös Roostersin väkevästä puolustuspelistä.

Toisen neljänneksen alkuun Anders Trojans sai hyvän draivin ja se pääsi etenemään jo Roostersin 11 jaardin linjalle. Helsinkiläiset panivat kuitenkin stopin siihen ja Trojans päätti neljännellä yrityksellä yrittää kenttäpotkumaalia, jossa Joni-Petteri Malka onnistuikin avaten kotijoukkueen pistetilin ja muuttaen tilanteeksi 3–7. Trojans torjui Roostersin hyökkäysvuoron ja rakensi itse pitkän draivin, ja näytti jos siltä, että turkulaisyleisö pääsisi pian juhlimaan maalia. Toisin kuitenkin kävi, sillä vieraiden Ville Roitto katkaisi Sheltonin syötön omalla viiden jaardin linjallaan. Seuranneella Roostersin hyökkäysvuorolla kukonpoikien johto kasvoi kymmeneen pisteeseen, kun Brownin heitto tavoitti maalialueella Kimi Linnainmaan kuuden pisteen arvoisesti. Lisäpisteitä ei tällä kertaa tullut.

Trojans yritti kuitata nopeasti, kun toista neljännestä oli jäljellä vain pari minuuttia, mutta pitkät heittoyrityksen syvältä omalta puoliskolta menivät harakoille. Itse asiassa Roosters sai vielä pallon itselleen ja oli erittäin lähellä, että helsinkiläiset olisivat lisänneet johtoa vielä entisestään ennen puoliaikaa. Neljänneksen lopun syötönkatko ja maali olivat kuitenkin jo riittävän kylmä suihku.

Kolmas neljännes alkoi Roostersin hyökkäysvuorolla. Bernard Luster palautti aloituspotkua 74 jaardia ja helsinkiläiset pääsivät aloittamaan loisteliaasta kenttäasemasta. Ensimmäisen yrityksen, Jaycen Spearsin kannon, Rickhard Helenius ja Camille Gruel pysäyttivät, mutta toisella yrityksellä Brownin heitto Kimi Linnainmaalle tuotti vierasjoukkueelle taas pisteitä. Juvonen onnistui lisäpisteessä ja taululla kimmelsivät sadeverhon takaa numerot 3–20.

Trojans on ollut vastaavassa tilanteessa Roostersia vastaan monta kertaa ja kaikesta näkyi, että usko voittoon alkoi jo tässä vaiheessa olla koetuksella. Trojansin hyökkäys ei edelleenkään pystynyt murtamaan Roostersin vahvaa puolustusmuuria Mikael Kohon sinnikkäistä juoksuyrityksistä huolimatta ja Sheltonin heitot kimpoilivat käsistä keinonurmen pintaan helsinkiläisten tiukassa vartioinnissa. Roosterskaan ei heittänyt monta kertaa, ja usein Trojansin puolustus piti kaikki vastaanottajat varattuina, mutta silloin pelinrakentaja Brown otti omat nahkapalikat alleen ja kipitti tärkeitä jaardeja itse. Brown olikin joukkueensa paras etenijä 109 nettojaardillaan.

Pysäytettyään Trojansin hyökkäsyvuoron Roosters lisäsi johtoaan Bernard Lusterin kiinniotosta syntyneellä maalilla. Juvosen potku haarukkaan ja peli alkoi näyttää uhkaavasti taputetulta. Tilanne vieraille 27–3. Trojans sai tämän jälkeen taas hetkeksi Roostersin hyökkäyksen aisoihin, mutta kun tulostaululla ei tapahtunut kotijoukkueen osalta liikehdintää, pysyivät lukemat samoina neljänneksen loppuun asti.

Viimeisen neljänneksen alussa Roosters antoi viimeisen iskun, kun Brown kikkaili jälleen itsensä Trojansin maalialueelle. Juvosen potku seilasi oikealta ohi, joten tulostaululla komeili rivi kolmosia pelitilanteen ollessa 3–33. Niitä ei tarvinnut katsoa kovin kauan, sillä Trojans sai viimein toimitettua pallon ratkaisevan viivan yli. Käytännössä se tapahtui kahdella Marcus Brattonin kiinniotolla. Usean epäonnistuneen heiton jälkeen pitkä heitto Brattonille onnistui ja se toi turkulaiset Roostersin 21 jaardin rajalle. Sen jälkeen jälleen pari epäonnistunutta yritystä, kunnes 11-jaardinen roikku maalialueen vasempaan kulmaan löysi tiukassa paikassa Brattonin kädet. Malka laittoi nahkamunan pystypuiden väliin ja yleisölläkin oli mukavaa, kun tulostaululle loihdittiin lukemat 10–33.

Tämän jälkeen Roosters tyytyi juoksemaan kellosta sekunteja ja kun Trojansin yrityksetkään eivät tuottaneet enempää pisteitä taululle, päädyttiin Turun välieräottelussa lopputulokseen 10–33 ja sen myötä lähettämään Roosters loppuotteluun Crocodilesia vastaan.

Ottelun ratkaisu ei yllättäen ollutkaan Jaycen Spearsin pysäyttäminen. Sen lisäksi olisi tarvinnut pysäyttää myös Micah Brown. Siinä sivussa olisi myös tarvinnut tehdä itse pisteitä. Kummassakaan ei Trojans sunnuntaina onnistunut. Poissaoloilla oli toki suuri vaikutus Trojansin iskukykyyn, mutta se kuuluu urheiluun. Joskus loukkaantumissuma osuu pahimpaan mahdolliseen paikkaan. Tällä kertaa niin kävi Trojansille.

Anders Trojansin pelaajat haluavat kiittää kauden aikana saamastaan erinomaisesta tuesta ja kannustuksesta yläkentän huikeaa yleisöä. Välieräottelussa tupa oli lähes ääriään myöden täynnä ja tunnelma sateesta huolimatta korkealla. Tällaisen yleisön edessä on upeaa pelata.

Ottelu oli myös Trojansin Kalle Koiviston viimeinen esiintyminen kotiyleisölle. Koivisto totesi ennen ottelua olevansa iloinen voidessaan päättää peliuransa nimenomaan Trojansin paidassa. Saldona on viisi vuotta ulkomailla, Euroopan mestaruus ja useita Suomen mestaruuksia, mm. Trojansissa 2003, sekä ripakopallinen erivärisiä mitaleita. Trojansin koko organisaatio kiittää Kallea upeasta työstä niin kentällä kuin se ulkopuolella.


Tuomas Mankki Urheilu-Uutisten Ossi Lindbergin haastattelussa

Nyt on aika vetää hetki henkeä ja suorittaa tarkka analyysi kaudesta. Tappio välierässä on tietysti pettymys joukkueelle, joka lähti kauteen ennakkosuosikkina, mutta on syytä muistaa, että tätä ja viime vuotta edelsi seisemän vuotta pudotuspelien ulkopuolella sekä kausi I divisioonassa. Nyt plakkarissa on hopeaa ja pronssia. Trojans on palannut lajin kotimaiselle huipulle, ja siitä voidaan joka tapauksessa olla tyytyväisiä.

Kari Toivonen