37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Turussa pelataan taas finaalipaikasta – 10 vuoden tauon jälkeen

02.09.2014 klo 17:05

Vaahteraliigan toisessa välieräottelussa Turun Urheilupuiston yläkentällä sunnuntaina kello 15.00 kohtaavat kotijoukkue, runkosarjassa toiseksi sijoittunut Anders Trojans ja sarjakolmonen Seinäjoki Crocodiles. Joukkueilla on pitkä yhteinen historia, ja voitot post-season-otteluissa ovat tasan. Edellisestä Turussa pelatusta välieräottelusta on melko tarkkaan 10 vuotta, sillä 29.8.2004 Trojans varmisti paikkansa Vaahteramalja XXV -loppuotteluun voittamalla Butchersin 22–15.

Pohjanmaan mahtiseura Crocodiles on ollut 2000-luvun kestomenestyjä. Vain kerran, kaudella 2008, se on jäänyt mitalipelien ulkopuolelle. Jotain kertoo sekin, että tulokaskautensa 1992 jälkeen, jolloin se sijoittui kymmenen joukkueen sarjassa seitsemänneksi, Crocodiles ei ole kertaakaan jäänyt huonommalle kuin viidennelle sijalle.

Trojansin historia ulottuu Crocodilesia hiukan kauemmaksi, ja myös turkulaisjoukkue totuttiin ensimmäiset 20 vuotta näkemään lähes aina kärkikahinoissa. Vuodesta 2006 alkanut pitkä erämaavaellus ilman pudotuspelipaikkaa on vihdoin päättynyt ja Trojans pelaa jälleen mitaleista.

Hiukan historiaa

Trojans ja Crocodiles ovat kohdanneet vuosien varrella 36 kertaa ja tilasto on varsin tasainen; Trojansilla on 17 voittoa, Crocodilesilla 19. Runkosarjan jälkeisiä otteluita noissa kohtaamisissa on kuusi; viisi välierää ja yksi pronssiottelu. Voitot niissä ovat tasan ja kummallakin on yksi vierasvoitto sekä kaksi kotivoittoa. Erikoista on, että kaikki Trojansin voitot ovat nollapelejä eli Crocodiles ei niissä ole päässyt lainkaan tulostaululle.

Kaksikon edellisestä välierästä on tosin kulunut jo yhdeksän vuotta. Kaudella 2005 Seinäjoella pelatussa semifinaalissa Crocodiles jätti turkulaiset pronssiotteluun, joka silloin vielä pelattiin, ja eteni itse loppuotteluun Butchersia vastaan. Trojans hävisi pronssit Roostersille, Crocodiles taas sai todistaa Butchersin dynastian syntyä porvoolaisten ottaessa ensimmäisen kaikkiaan kuudesta perättäisestä mestaruudestaan.

Miten tähän on tultu

Crocodiles aloitti kautensa viidellä perättäisellä voitolla, jonka kruununa kimalsi 45–0 voitto hallitsevasta Suomen ja Euroopan mestarien liigan mestarista Helsinki Roostersista. Seuraavassa ottelussa tuli palautus maan pinnalle, kun Trojans kesytti vesipedot kotonaan 37–19. Tästä alkoi pieni alamäki, kun heti perään Porvoon Butchers kävi hakemassa vierasvoiton aina vaikealta Jouppilanvuorelta. Helpon loppukauden ansiosta Crocodiles kuitenkin päätti runkosarjan duurissa voitettuaan peräjälkeen niin helsinkiläiset Wolverinesin ja 69ersin kuin Kouvola Indiansinkin.

Trojansin paluu Vaahteraliigaan kirvoitti talven aikana paljon spekulointeja ja nimivahva rosteri antoi monien mielestä odottaa suurinumeroisia voittoja. Sarjan alku saattoikin olla joillekin pieni pettymys, kun Trojans voittikin pari ensimmäistä vastustajaansa vain muutaman maalin erolla. Kauden mittaan joukkue kuitenkin lunasti ennakko-odotukset kärsimällä ainoat tappionsa vain viime kauden mestarille Roostersille. Nekin varsin niukalla erolla. Turkulaisten vahvuuksia pitkin matkaa olivat kivikova puolustus sekä tasapainoinen hyökkäys, jonka täydellinen sulkeminen osoittautui monelle mahdottomaksi tehtäväksi.

Lähtökohdat otteluun

Kotijoukkue Trojans lähtee otteluun takanaan kitkerä tappio Roostersille. Äärimmäisen tasainen kamppailu kääntyi vieraille pitkälti muutaman oman virheen kautta. Puolustus onnistui pitämään Roostersin pisteet pieninä, mutta hyökkäys ei löytänyt totuttuja tehoja. Rodney Brown Jr:n puuttuminen laitahyökkääjäkalustosta on näkynyt parissa viime ottelussa, ja kun heittouhka on ollut pienempi, latasivat sekä TAFT että Roosters enemmän miehiä Jocques Crawfordin kapellimestaroiman juoksupelin seisauttamiseen kohtuullisen hyvällä menestyksellä.

Trojansin on voittaakseen saatava tulosta joko heittäen tai juosten. Silloin avautuu tilaa myös toiselle etenemismuodolle. Edellisessä joukkueiden kohtaamisessa Crawford nakutti yli 200 jaardia ja kaksi maalia samalla, kun Jonathan West pommitti aina välillä heittoja Aappo Salorannalle, Brownille ja Juha Yli-Arvelalle. Mikäli juoksu ei vedä, on pakko heittää ja silloin pitää Trojansin laitahyökkääjien nostaa kiinniottoprosenttiaan Roosters-ottelusta merkittävästi. Trojansin hiukan kärsineeseen kiinniottajakaartiin tuo lisätehoja vahvuuteen palannut Mikael Koho.

Crocodiles kävi runkosarjan päätösottelussaan hakemassa helpot pisteet Kouvolasta. Pelinrakentajan Doug Webster virkisti heittokättään välierää varten viskomalla peräti kuusi maalia. Heittopeli onkin ollut Seinäjoen syömähammas, kun keskushyökkääjiä on matkan varrella pudonnut kelkasta loukkaantumisten myötä. Muutenkaan Crocodiles ei ole tällä kaudella profiloitunut maata pitkin eteneväksi joukkueeksi ja viimeksi Turussa vihreät miehet onnistuivat keräämään mittariin vain 23 juoksujaardia.

Crocodilesin voiton avain on toimiva ja tehokas heittopeli. Doug Websterin lentopostin on löydettävä oikeaan osoitteeseen hyvällä prosentilla, jotta merkittävää etenemistä kentällä tapahtuisi. Silloin Teemu Ivalolle, joka loppukaudesta on noussut Seinäjoen maakuljetusvastaavaksi, saattaa löytyä juoksutilaa. Kantona kaskessa on Trojansin takakenttä, joka on parantanut otteitaan sekä vahvistukseksi tulleen Chris Postonin sekä Iisakki Ullakonojan tervehtymisen kautta.

Odotettavissa on huippujännittävä välieräottelu, johon lisämausteensa tuo toivottavasti tälläkin kertaa runsaslukuinen ja kovaääninen yläkentän yleisö.

Huom! Välieräottelussa lippujen hinnat 15 ¤ ja 6 ¤.

Kari Toivonen