37 - 2

Patriots - Trojans

28.7.2018 – Tampere klo 16.30

36 - 32

Trojans - Royal A's

21.7.2018 – Turku, yläkenttä klo 13.00

14 - 40

Trojans - Nordmen

14.7.2018 – Turku yläkenttä, klo 17.00

30 - 0

Mayhem - Trojans

30.6.2018 – Rusko, klo 11.00

28 - 0

Falcons - Trojans

16.6.2018 – Hyvinkää, Kankuri, klo 16.00

Panokset kovenevat: lauantaina pelataan jo kotiedusta

29.07.2014 klo 20:03

Lauantaina Turun Urheilupuiston yläkentällä ratkotaan jo isoja asioita, kun kotijoukkue Anders Trojans kohtaa Seinäjoki Crocodilesin kello 16.00 alkaen. Kyse on tietenkin kotiedusta välieräottelussa, ja kun nämä joukkueet kohtaavat vain kerran runkosarjassa, on ottelulla iso merkitys.

Kauteen 2014 lähdettäessä kaikki kohisivat vain Helsinki Roostersista ja sen ainoana, edes jonkinlaisena, haastajana pidettiin Anders Trojansia. Roostersin suosikkiasema kasvoi entisestään sen voitettua Euroopan mestarien liigan, mutta tarvittiin vain viikko, ja asiat kääntyivät päälaelleen.

Trojans pani Roostersin ahtaalle velodromilla ja samassa rytäkässä hajosi useampikin helsinkiläisten avainpelaaja. Crocodiles hyödynsi tilanteen seuraavana viikonloppuna kylvettämällä kukonpoikia oikein perusteellisesti. Ilman jenkeillä terästettyä heitto- ja juoksuhyökkäystä pelannut Roosters hävisi Seinäjoella yllättävän suurin numeroin 0–45. Samalla Crocodiles tuli ilmoittautuneeksi järeän luokan mestarikandidaatiksi.

Molemmilla jotain hampaankolossa

Lauantaina luvassa onkin yksi kauden kiinnostavimmista kamppailuista. Paitsi että ottelussa todennäköisesti ratkeaa, millä paikkakunnilla pelataan Vaahteraliigan välieriä, on joukkueiden välillä muutakin sähköä. Trojans kaappasi talvella Crocodilesista kolme kovaa pelaajaa; Jocques Crawfordin, Rodney Brown Jr:n ja Juuso Mäkisen. Asia, jota ei varmasti ole Seinäjoella painettu villaisella. Turkulaisille lisävirtaa tuo vielä viikonloppuna sosiaalisessa mediassa kiertänyt Crocodilesin joukkueenjohtajan statuspäivitys, josta ei pohjalaista uhoa puuttunut.

Crocodiles johtaa liigaa puhtaalla pelillä ja sitä vastaan on tehty vähiten pisteitä. Vastustajien juoksupelit ovat tuupertuneet tehokkaasti Seinäjoen puolustukseen ja heittämällä Crocodilesia vastaan on edetty vähiten per ottelu. Seinäjoen ahkerimmat taklaajat ovat olleet Prince Gooden, Juhani Koivumäki, Joni Virtanen sekä J-P Koivumäki.

Myös Trojansin puolustus on ollut tällä kaudella väkevässä iskussa. Pieni kauneusvirhe tuli Wolverines-ottelussa, johon joukkue lähti ehkä hieman eri asetelmista kuin aikaisempiin peleihin. Useampi aloittava takakentän pelaaja oli ottelusta poissa ja Trojans antoi paljon peliaikaa pelaajille, jotka eivät tiukoissa otteluissa ole päässeet kentälle. Wolverines keräsikin heittopeleistä reilusti yli 400 jaardia, vaikka hävisi ottelun 20–90. Pidemmälle meneviä johtopäätöksiä esityksestä on siis turha vetää. Lauantaina puolustus on jälleen parhaalla miehityksellään torjumassa Crocodilesin lähentelyjä. Trojansin taklaajatilaston kärjessä komeilevat Antonio Harris, Sami Toivonen, Richard Helenius ja Iisakki Ullakonoja. Kovana säkittäjänä tunnettu Joni Kotro on myös syytä panna merkille.

Millä eväillä edetään?

Crocodilesin hyökkäys perustuu tehokkaaseen heittopeliin. Pelivalikoimassa heittoja ja juoksuja on melko tasapainoisesti, mutta tehot syntyvät heittopeleistä. Heittämällä jaardeja on kertynyt yli tuplasti enemmän kuin juosten. Pelinrakentaja Doug Websterillä on neljä pääkohdetta, joille hän tarjoilee tarkkoja heittojaan; Vili Rajamäki, Spencer Cutlan, Roman Runner ja Simo Suurkuukka. Juoksupeleissä pallo kulkee pääasiassa Mika Nissisen ja Velipekka Jaakonsaaren matkassa.

Trojansin hyökkäys on tasapainoinen yhdistelmä juoksuja ja heittoja. Viime viikonlopun Wolverines-ottelu tosin vääristää jälleen tilastoja, sillä siinä Trojans heitti vain kolme kertaa. Tarvetta ilmaherruuteen ei ollut, kun juoksut upposivat kuin kuuma veitsi voihin.

Pelinrakentaja Jonathan West on rakentanut toimivimman yhteyden Rodney Brown Jr:in ja Aappo Salorannan kanssa, sillä laitahyökkääjäosasto on kärsinyt useista loukkaantumisista. Poissa ovat olleet maajoukkuelaiturit Tuomas Mankki ja William Lahti sekä toisessa ottelussaan loukkaantunut komeetta Juuso Mäkinen. Loukkaantuneita ovat paikanneet kokenut Juha Yli-Arvela sekä nouseva tähti Markus Häkli.

Maavoimissa sen sijaan on laatua ja leveyttä, kun koko keskushyökkääjäkaarti on pysynyt kunnossa. Jocques Crawford ei esittelyjä kaipaa. Viime vuoden tapaan mies hallitsee etenijätilastoa suvereenisti ja on tehnyt samalla jo kymmenen maaliakin. Taustalta tulevat Mikael Koho, Henri Routila, Tuomas Tuominen, Samuli Alppiranta sekä Joonas Raatikainen.

Legendaariselle Trojansin 12. pelaajalle olisi jälleen käyttöä eli Trojans toivoo, että yläkentälle saapuisi lauantaina yleisöä sankoin joukoin kannustamaan kotijoukkuetta ensimmäiseen tavoitteeseensa matkalla kohti välierien kotietua.

Kari Toivonen